Det vidste du ikke om Aarhus Rådhus

Tårnet på Aarhus Rådhus er et ikon i byen – og det var faktisk slet ikke meningen at det skulle være der overhovedet. De berømte arkitekter bag rådhuset havde nemlig tænkt sig frem til en tårn-løs bygning. Det var alle dog ikke helt enige i.

I 1937 udskrev Aarhus kommune en arkitektkonkurrence. De ville gerne have en ”… udpræget administrationsbygning, en arbejdsbygning uden noget tilstræbt pompøst og uden en forloren ”rådhusstil”. Flere deltog i konkurrencen, men det var Arne Jacobsen og Erik Møller, der vandt konkurrencen. Det var der dog ikke stor begejstring for iblandt befolkningen, hvilket førte til en heftig debat i den lokale presse og iblandt borgerne. Der var nemlig bred enighed om at der manglede et tårn på vinderprojektet – bygningen var simpelthen ikke pompøs nok (hvilken den jo heller ikke skulle være). Den heftige debat sendte arkitekterne tilbage til tegnebrættet og kort efter præsenterede de et nyt forslag om et rådhus beklædt med marmor og et 60 meter høj tårn. Det kunne befolkningen godt lide. Konstruktionen på bygningen begyndte, og Aarhus rådhus blev indviet nogle år efter i 1941.

Få år efter i 1948 blev klokkespillet på Aarhus Rådhus indviet, og det blev ligeledes tegnet af Erik Møller og Arne Jacobsen. Klokkerne blev støbt af Brønderslev Klokkestøberi ved ingeniør K. T. A. Sørensen, og blev efter en udvidelse i 1964 til i alt 43 klikker som kunne spilles på via et stokklaver – det kunne desuden afspille ritorneller via 8 sugespoler. Efter mange års fine toner, begyndte klokkespillet at forfalde og der kunne ikke længere spilles på klokkerne via stokklaveret. Heldigvis fik Thubalka, en erfaren klokkereparatør, den omfattende opgave at renovere klokkespillet tilbage til sin storhedstid. Klokkespillet er dog fredet, og der måtte således ikke ændres på konstruktionen og placeringen af klokkerne. Det hele blev afmonteret, halvdelen af klokkestolen blev fornyet på grund af rust, nogle klokker blev genafstemt og nogle blev skiftet ud med nye støbt i Sørensens profil. Klokkespillet blev desuden udvidet til 48 klokker, det gamle stokklaver blev renoveret, velleværket blev fornyet og der blev monteret nye magneter for automatisk afspilning af melodier. Klokkespillet blev efterfølgende indviet igen fredag d. 25. august 2017, og der kan nu høres et velklinende klokkespil i Aarhus Rådhus igen.