Forbered haven til foråret – sæson for sæson

Når blomsterne springer ud, og havestolene tages op ad kælderen, er det et tegn på, at foråret har meldt sin ankomst. Men det kræver også sit at passe en have. Derfor foretrækker nogle danskere at tage forårsforberedelserne i opløbet ved allerede at gøre haven klar fra om vinteren af. Hvis haven skal være forårsklar, så er disse tips vejen frem. 

Om vinteren

Efterårets blade lægger sig i bunker på terrassen, når vinterkulden nærmer sig. Vinteren er nemlig tid til at samle blade og ukrudt. Derfor er det en god idé at samle bladene i en bunke, som med fordel kan komme i en kompostbunke. 

 

Vinteren er også oplagt til at få styr på terrassen, som ofte er dækket af mos. Der findes services som fliserens i Aarhus, hvor man nemt kan få forvandlet en tilvokset og slidt terrasse til en terrasse, der er så god som ny. Det kan være en fordel at få foretaget fliserens i slut februar eller starten af marts, hvor der ikke længere er frost. Ikke nok med at terrassen bliver pænere, så forebygger man også frostskader, der kommer som følge af alger. 

I marts måned 

Marts er lig med havearbejde i stor stil. Det er her, hvor man for alvor skal gøre det sidste stykke arbejde for at gøre haven helt klar til forårets solstråler. Hvis ikke blade og grene er fjernet i vinters, så er det nu, at det skal gøres. 

 

Marts er også et godt tidspunkt at begynde på køkkenhaven. Ved at lægge kompost i haven kan du plante alverdens grøntsager. Måske har du endda et drivhus, hvor du med fordel kan begynde at så grøntsagsfrø. Har du fået foretaget en fliserens, skal du også huske at holde terrassen ved lige. Ved at fjerne ukrudt mellem fliser undgår du at skulle rense fliserne flere gange end nødvendigt.

Når foråret er her

Når man har gjort et stort stykke arbejde, er der ikke andet for end at læne sig tilbage og nyde udsigten af den velplejede have. Men nøgleordet er velplejet, for en pæn have kræver vedligeholdelse. Hvis græsplænen ikke allerede har fået en tur, så er det med at få klippet den og eventuelt også trimme buske og hække. 

 

Det kan også være, at forårsrengøringen i haven har givet anledning til nye tanker om haven. Måske ville bonsai træer klæde haven eller et drivhus, hvis der ikke allerede er det. Det gode ved foråret er også fornyelsen. Når man har en ren have, er det nemmere at tænke i kreative baner, om hvordan haven kunne se ud.