Gode råd til dig der overvejer at købe hus

Hvordan er det egentligt lige, du kommer igennem et et huskøb? Et huskøb kan være en stressende omgang at komme igennem. Meget ofte er der en masse informationer og dokumenter, som du skal forholde dig til. Dertil kommer, at dokumenterne og informationerne er af en karakter, som de fleste ikke er vant til. Både fordi der ofte er brugt en masse fagudtryk og fordi der er meget jura heri.

Heldigvis behøver det ikke, at være så bøvlet at komme igennem et huskøb – det kræver dog lidt hjælp samt en god, grundig research.

Få hjælp af en boligadvokat

For de fleste vil noget af det sværeste ved et huskøb være at få styr på alle de vigtige papirer. Der er nemlig mange ting, som det er vigtigt at få ordentligt styr på, når en ejendom handles. Har du ikke prøvet det før, er det noget som kan være ekstremt indviklet at skulle forholde sig til, samt noget der kan tage meget tid, hvis det skal gøre ordentligt. Det er i din interesse, at der er styr på alle papirerne, når du skriver under. Hvis ikke, risikerer du at blive ramt af en stor efterregning og en masse problemer. Det er eksempelvis surt at ende med en bolig, som på grund af en tinglyst servitut ikke kan bruges til det, du havde drømt om.

Uanset om du er førstegangskøber eller ej, bør du derfor alliere dig med en boligadvokat, der kan klare det hele for dig. En boligadvokat vil tage dig i hånden gennem hele købsprocessen og sørge for, at du får den rådgivning, der skal til, for at du kan tage det rigtige valg. De fleste vælger at få deres boligadvokat til at gennemgå hele handlen, før de endeligt siger ja. På den måde kan du få en professionel vurdering af, om alt er som det skal være, eller om der er noget, du bør overveje en ekstra gang. Det fungerer typisk sådan, at købsaftalen underskrives med et advokatforbehold. Efter underskriften sendes alle dokumenterne til din boligadvokat, som gennemgår hele handlen. Når din boligadvokat har været igennem det hele, går han det hele igennem sammen med dig. På den måde bliver du sat grundigt ind i, hvad handlen indebærer, og om der er noget særligt at være bekymret for. Til sidst beslutter du dig så endeligt for, om du har lyst til at gennemføre handlen. Hvis du har husket advokatforbeholdet, kan du nemlig kvit og frit trække dig fra aftalen igen, hvis du fortryder, eller din advokat råder dig til det.

Imponer din bankrådgiver

Når du skal ned i banken for at høre, hvor meget du kan låne, kan du ende i en af følgende to scenarier. Enten møder du op forholdsvist uforberedt, uden den store indsigt i egen økonomisk situation, hvortil din bankrådgiver intet andet valg har, end at sætte beløbet meget lavt, i forhold til hvad du kan låne. I det andet scenarie, har du gjort dit forarbejde hjemmefra og sat dig ind i din egen økonomisk situation for de kommende år. Her møder du op og forklarer overskudsagtigt for din bankrådgiver, hvad din forventede indkomst er for de kommende år, og hvilke udgifter du skal regne med. Du kan også med fordel have identificeret de områder, hvor der er potentiale for forbedringer. Enten i form af mulighed for at stige i indtægt eller for at reducere din udgifter. Er du velforberedt, øger du dine chancer for, at din bankrådgiver går i forhandling om lånebeløbet med dig.

Gør det ikke for billigt

Uanset om du køber et nyt eller gammelt hus, vil der næsten altid være flere ting, som du ønsker ændret og udskiftet. Nyt badeværelse, nyt gulv i køkkenet eller en ny indkørsel til garagen. Når du i forvejen har brugt flere millioner på huset, kan det være fristende at søge de billige løsninger, for at holde udgifterne nede. De billige løsninger har det dog også med at holde kortere tid, og kan betyde en tilsvarende lavere pris, den dag du selv står og skal sælge dit hus igen. Gå derfor ikke på kompromis med kvaliteten, men vent så i stedet hellere et år eller to til du har økonomien, med at få udskiftet det du ønsker udskiftet.