Hvorfor kan vi ikke tale om det?

For mange par sker det med tiden, at man glemmer hinanden. Man glemmer ikke bare nærværet, men glemmer helt at omgås hinanden som mennesker. Vi glemmer de små ting, som at fortælle, man holder af hinanden, som at spørge ind til sin partners dag, måske glemmer man endda helt at være der som en støtte i den andens liv. Taler man ikke sammen, sker det helt naturligt, der opstår gnidninger og konflikter.

Hvad sker der, når vi ikke kommunikerer

Ofte er vores egen fantasi vores værste fjende. Vi forestiller os ting, der måske i virkeligheden slet ikke er der. Det klassiske ordsprog ”at gøre en fjer til ti høns” er på sin plads her. Det der ofte sker, er nemlig at vi iagttager ting og giver dem vores helt egen mening, måske uden den holder stik med virkeligheden. Dertil forsørger vi ofte at finde sammenhæng mellem de enkelte episoder. Det betyder, at vores forestillinger bliver trukket ud som et net af konspirationer, og af og til ender det så med, vi konsekvent leder efter fejl hos vores partner. Måder han eller hun ser forkert på og agerer forkert ud fra.

Prøv med dialog

I stedet for at spekulere – forestille sig og konkludere på falske præmisser – bør man som par gå i dialog. Altså, tale sammen om situationen, og den måde vi føler os på, når vores partner gør eller er på en bestemt måde. Det skræmmende er dog, at selvom vi har lyst til at tale og gerne vil forsøge at redde stumperne, så ved vi ikke helt, hvor og hvordan vi skal begynde. Måske der også er noget stædighed og stolthed, som betyder, vi heller ikke vil være den, der åbner sig først.

Derfor bliver det nogle gange en nødvendighed at søge hjælp hos en samtaleterapeut, der kan starte forløbet og hjælpe os med at klinke skårene.

En samtaleterapeut kan se situationen udefra og stille de rette spørgsmål, der åbner for samtalen. Det hjælper parret med at nærmer sig en fælles forståelse og begynde at finde vej mod en bedre tilværelse sammen.