Køkkenhave i byen: sådan gør du

Det er ikke nødvendigt med en have for at dyrke din egen køkkenhave. Hvis du bor i byen, skal du være lidt mere kreativ. Det kan måske lade sig gøre i baggården eller på tagterrassen. Det bliver typisk i lidt mindre målestok, men det bliver det ikke dårligere af.

Du kan få pallerammer i mange størrelser, så du kan købe nogle, der passer til de forhold, du bor under. Det er med til at give nogle fordele i forhold til de traditionelle køkkenhaver.

Der er fordele ved at etablere i byen

Når du bygger din køkkenhave i pallerammer, uanset om det er ovenpå jorden i baggården, eller om det er på altan eller tagterrasse, så får du flere fordele. Når du sår i ren jord, så undgår du meget ukrudt fra den etablerede jord. Du kan plante tættere, så ukrudt får sværere ved at få fat.

Jorden bliver hurtigere varm, og du kan derfor komme tidligere i gang om foråret. Du får også en bedre arbejdshøjde, fordi det ikke er helt nede i jord højde, du skal luge mm. Højden du skal bygge i, kommer lidt an på hvad, du skal bruge jorden til.

Hvad skal du dyrke?

Du skal være opmærksom på, at hvis du gerne vil dyrke noget med lidt dybere rødder, så skal du have flere rammer ovenpå hinanden, så jorden bliver dybere. Det gælder fx kartofler, der kræver lidt mere. Krydderurter og salater kræver ikke så meget dybde. Det er godt at vælge en god økologisk jord i toppen.

Du kan se inspiration til både en større palleramme og til krydderurter her. Alt efter placering, i forhold til naturlig tilførsel af regnvand, skal du huske at vande jævnligt. Placering i sol og læ er at foretrække. Du kan eventuelt gøde lidt i forsommeren, men hvis du har brugt en god jord, bør det ikke være nødvendigt.