Lav dine egne sæber med natriumhydroxid

Du er, hvad du spiser samt putter på kroppen. Disse enkle ord er der efterhånden rigtigt mange, der lever efter, og som de således har gjort til deres praktiske erfaring. Derfor er der også rigtig mange, der ønsker at lave deres kosmetikprodukter og sæber så optimale som muligt. Derudover er den anden faktor til, at folk vælger at lave deres sæber og kosmetikprodukter selv, som er, at kosmetikprodukter ofte kan være én stor kemisk jungle. Således er der mange, der vælger at lave deres kosmetikprodukter selv, så de helt selv kan stå inde for, hvad der er i produkterne og hvad de således putter på deres krop. Nogle vælger således udelukkende at anvende naturlige ingredienser i deres produkter, idet de blandt andet oplever allergi ved brug af farvestoffer, tilsætningsstoffer, parfumer og konserveringsmidler. Du kan eksempelvis sagtens lave en god og spændende sæbe blot ved brug af en naturlig plante. Planten kan nemlig indeholde op til 200 indholdsstoffer, som kan give en sæbe nogle utroligt spændende egenskaber. Alle stoffer har nemlig deres egne, unikke egenskaber, og ved at lave tingene selv, kan du fravælge netop de ingredienser, som er uønskede for dig, fordi de blandt andet giver dig allergiske reaktioner. Til at fremstille sæbe anvender man blandt andet natriumhydroxid, som også er kendt som sæbelud eller kaustisk soda. Ønsker du således at skabe dine helt egne sæber, kan du med stor fordel anskaffe dig noget natriumhydroxid.

Hjemmelavet sæbe med fedtstof og natriumhydroxid

For at lave din egen sæbe, skal du have lavet en koldrørt forsæbningsformel, som består af fedtstof samt natriumhydroxid. På denne måde vil du nemlig få et sæbestof. Fedtstoffet i din sæbe kan eksempelvis være fiskeolie, svinefedt, olivenolie, kokos olie mm. Fedtstof består desuden af 3 forskellige fedtsyrer, som er bundet til et glycerin-molekyle. Når du således laver din egen sæbe, og sæbeluden forbindes med dit fedtstof, bliver der dannet sæbestof og glycerin og vand bliver fraspaltet. En industrifremstillet sæbe vil typisk ikke indeholde glycerin, hvorimod man ved en håndlavet sæbe ofte bevarer glycerinen. Glycerin plejer og blødgør huden, hvorfor du altså vil få en lækker fugtet hud ved brug af din sæbe.

Sæbeluden kan, som sagt, være en base som natriumhydroxid, men du kan også med stor fordel anvende salmiakspiritus, kaliumkarbonat, gæret urin eller askeudtræk. Forsæbningen sker således ved, at du koger dit fedtstof og dit natriumhydroxid sammen – og voila, din sæbe er klar.