Sådan får du styr på din hudplejerutine

Det kan føles som en hel videnskab, når man skal finde rundt i de mange hudplejeprodukter, der findes på markedet, og skal finde ud af, hvordan de skal kombineres, hvornår de skal bruges osv. Derfor får du her en guide til, hvordan du får sammensat den bedste hudplejerutine til din hud.

Hvad er din hudtype?

Hvordan du plejer din hud bedst, afhænger i høj grad af din hudtype. Alles hud er forskellig og kan reagere forskelligt, og derfor er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i din specifikke hud, når du vil skabe en ordentlig hudplejerutine med de rette produkter.

Der findes overordnet fire typer af hud: fedtet hud, tør hud, normal hud eller kombineret hud, hvor huden ikke har én ensartet hudtype over det hele. Derudover kan din hud være sensitiv, eller der kan være andre faktorer, som du skal tage ekstra højde for i din hudpleje.

De rette produkter

Når du har fundet ud af, hvad din hudtype er, er det på tide at gå på udkig efter gode produkter. Har du fedtet hud, skal du gå efter produkter, der kan hjælpe med at afbalancere olieproduktionen i din hud, samt cremer der ikke er for tunge. Derimod, hvis du har tør hud, skal du gå efter fede cremer og milde renseprodukter med fugtgivende ingredienser.

Til din hudplejerutine skal du som minimum bruge et godt renseprodukt, som effektivt kan vaske skidt, sved, makeup og olie af din hud, og en god fugtighedscreme som holder din hud velfugtet uden at gøre den fedtet. Derudover kan du tilføje andre produkter til din rutine, alt efter hvad din hud har brug for. F.eks.:

  • En toner som kan pleje og afbalancere din hud
  • Et serum til at give din hud næring
  • En olie hvis din hud har brug for et ekstra fugt-boost
  • Et eksfolierende produkt der kan fjerne døde hudceller

Du kan f.eks. finde en simpel produktserie til flere forskellige hudtyper hos det danske mærke Danish Skin Care.

Vedholdenhed og opmærksomhed

En virkningsfuld hudplejerutine handler også om vedholdenhed. De fleste producenter anbefaler, at du bruger deres produkter mindst en gang om dagen for den bedste effekt. Så skab en god morgen- og/eller aftenrutine, hvor du plejer din hud grundigt.

Og vidste du, at din hud brug for en reaktionstid ved nye produkter? Derfor vil du ikke altid kunne se resultater lige med det samme, men må vente 1-1,5 måneder, før du får en reel idé om, hvordan din hud reagerer på produktet. Så giv ikke op, hvis din vedholdenhed i en uge eller to tid ikke har givet pote – tag en dyb indånding og fortsæt din gode rutine, så skal du nok se resultater.

Derudover er det vigtigt, at du holder øje med din hud løbende – ændrer den f.eks. plejebehov over årstiderne? Eller reagerer den negativt på nogle af produkterne? Lær at aflæse din hud, så du kan se, hvornår den har brug for et skud fugt, en eksfoliering, et nærende serum eller et produktskift.