Sådan får du dine rum ordentligt oplyst

Et dunkelt mørkt rum kan være hyggeligt til tider, men behovet for lys er stort hos et hvert menneske. Derfor er det vigtigt at have muligheden for at gøre rummet lyst og luftigt. Et lyst rum giver overskud og glæde. Det kan dog være svært at beregne, hvor mange lamper der skal være i hvert rum. Det er også gældende, hvilke typer lamper der bliver sat op med hensyn til indretning, dekoration og lampernes lyskraftighed og omfang. Der findes f.eks. både lamper til store rum og lamper til små rum. Vinduer spiller også en stor rolle i belysningen og kan være afgørende i lysheden i rummet om sommeren og de omkringliggende årstider.

Lampens funktioner er afgørende

En lampe har altid et formål. Det er derfor vigtigt at vælge den rigtige lampe til det specifikke job, så den kan yde sit bedste. Der er mange typer af lampekategorier, du kan vælge imellem og er beskrevet her:

  • Spredt lys: Spredt lys bruges til at oplyse hele rummet. Det er mest loft- og væglamper, som er i denne kategori, og de er også store for at kunne sprede meget lys. For at få lys i alle krogende at dit rum er det godt at have små lamper i hjørnerne, så lyset trænger alle steder hen, og der ikke er en mørk krog.

  • Direkte lys: Dette lys bruges oftest når der skal arbejdes eller laves kreativt håndarbejde. Lampen er placeret ved et skrivebord. Disse lamper er gode til at lyse en specifik genstand op som en bog eller et stykke papir. Lamperne har en lukket skærm, så lyset ikke farer ud til alle sider.

  • Nedadrettet lys: Denne lampetype er lavet til hyggestunder, når der skal være mere hyggeligt inde i rummet. Den bruges mest til læsekroge og natlamper. De har oftest et gulligt skær, så øjnene kan slappe af.