I disse tilfælde bør du og din ægtefælle oprette ægtepagt

Når man bliver gift, er der forskellige formaliteter og andre ting, der skal gå op. Noget af det, der ændrer sig, når man siger ”ja” til hinanden og indgår i ægteskab, er økonomien. Det er derfor vigtigt, at man får talt om, hvordan man forventer, at økonomien skal se ud fremadrettet. Skal man fortsætte med at have hver sin økonomi, skal man indgå i fuldt integreret fællesøkonomi eller skal man derimod oprette ægtepagt?

Hvad er ægtepagt?

Hvis et ægtepar vælger, at der ikke skal gælde formuefællesskab, kan man oprette en ægtepagt. En ægtepagt er en skriftlig aftale mellem ægtefæller, som specificerer netop dette. Den kan oprettes enten før eller efter, man bliver gift. Et ægtepar vil typisk oprette en ægtepagt, hvis man som ægtefæller ikke ønsker at dele ejendele i tilfælde af skilsmisse eller død. Er dette tilfældet for dig og din partner, kan I få hjælp til ægtepagt, så I sikrer jer, at det hele bliver ordnet på bedste vis, så det kommer til at passe netop jeres behov.

Ægtepagt om særeje

Der findes forskellige former for ægtepagter. Dog bliver ægtepagt som regel forbundet med særeje, da det ligeledes er den form for ægtepagt, der bliver lavet flest af. Når man opretter en ægtepagt om særeje, betyder det, at der kommer til at gælde særeje for dele af formuen eller for jeres samlede formuer. Dette kan både være for at tilgodese ens ægtefælle eller for at beskytte den enkelte ved en eventuel skilsmisse.

Hvornår bør man oprette ægtepagt om særeje?

Når man opretter ægtepagt om særeje, kan man sammen bestemme den nøjagtige og mest retfærdige fordeling af formuen. Det vil i de fleste tilfælde oprettes af ægtefæller, hvis deres formuer er signifikant forskellige, eller hvis den ene har egen virksomhed, som denne gerne vil beholde i tilfælde af skilsmisse.
Man kan måske være tilbøjelig til at tænke, at en ægtepagt kun oprettes for at sikre sig selv i tilfælde af en skilsmisse, men den kan ligeledes sikre ens ægtefælle i tilfælde af skilsmisse eller død.

Sådan opretter I en ægtepagt om særeje

Det er først og fremmest en forudsætning, at man som ægtefæller er enige om de enkelte beslutninger i forhold til ægtepagten. Det kan være en god ide at kontakte en advokat, så der er styr på alt det formelle. Pagten er skriftlig og indeholder bestemmelser for særejets omfang, type og varighed. Derudover er det selvfølgelig et krav, at begge parter underskriver selve pagten.