Det betyder et bofællesskab for de ældre – også i Århus

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

At være en del af noget og nogen er noget, som følger os hele livet. Følelsen af at høre til er essentiel for et godt liv. Og derfor skal værdien af bofællesskaber for ældre ikke underkendes. Det viser sig at have stor effekt for mange ældre.

Og selvom et bofællesskab også forpligter, når du bliver en del af det, kan det forstærke følelsen af at høre til. Men det er vigtigt, at den ældre er klar over de forpligtelser, som accepteres ved indflytning.

Flere bofællesskaber i Danmark

Efterspørgslen på seniorbofællesskaber eller bofællesskaber til ældre har de sidste år været stigende. Baseret på en spørgeskemaundersøgelse fra forsknings- og analysecenteret VIVE blev dette gjort tydeligt. Her svarer 22 procent af de 52-97-årige, at de gerne vil flytte inden for fem år. Og hver tredje af disse vil gerne flytte i bofællesskaber med jævnaldrende.

Det viser sig, at interessen for bofællesskaber for ældre er stor. Og det skal naturligvis udnyttes til fordel for de ældre, som kan få glæde af hinanden. I hovedstadsområdet har de i særdeleshed taget denne efterspørgsel til sig og er ved at bygge flere bofællesskaber med ældre som målgruppe.

Bofællesskabet kan oprettes på baggrund af et initiativ fra kommunen, et boligselskab eller en bygherre. Ligeledes kan det være lokale ildsjæle, som kan starte et bofællesskab op. Hvis du er en del af sidstnævnte, skal du være opmærksom i forbindelse med kommune- og lokalplaner. Og blandt andet ansøge kommunen om at støtte projektet.

Hvad er et bofællesskab?

Et bofællesskab er ifølge Ældre Sagen en boligform, hvor en gruppe mennesker har et fælleskab omkring deres bolig. Det kan være en samling af boliger for mennesker, som gerne vil bo sammen.

En af fordelene ved et bofællesskab er, at det skaber tryghed og kontakt med andre. Når der er tale om selvstændige boliger, men med fællesskab i fokus, ser det måske anderledes ud. I dette tilfælde er det fællesarealer, der bliver prioriteret. Det er fællesarealer, hvor der kan foregå forskellige aktiviteter.

Boligerne kan både være lejeboliger, andelsboliger eller ejerboliger. Og de kan være åbne for alle aldersgrupper eller specielt dannet til særlige grupper.

Ældresagen anbefaler, at man flytter i bofællesskab, mens man stadig har kræfter til at bidrage til fællesskabet.

Du bliver aldrig for gammel, men det er en god ide at gøre det, mens du stadig har et overskud. Har du eller din forælder brug for hjælp til flytning, kan du kontakte Havkrog flytning til privat flytning. Desuden flytter forretningen alt fra stort til småt. Og skulle dine forældre have et smukt, gammelt klaver, kan firmaet også flytte det.

Kan et bofællesskab betale sig?

Når man er ældre, er det naturligt, at man overvejer, om en given beslutning kan betale sig. Hvis din bolig er moderne og indrettet med ældre for øje, kan det være en god ide. Sandsynligheden for, at du sparer udgifter i forbindelse med vedligeholdelse og varmeforbrug, er stor.

Desuden skal du ikke selv stå for vedligeholdelse af haveredskaber længere. Selvom du formentlig skal deltage i pasning af havearealer, skal du ikke selv vedligeholde diverse redskaber.

Slutteligt skal du være indstillet på, at man i et bofællesskab ofte går sammen om store investeringer. Dette skyldes, at det er langt billigere for den enkelte. Dette er blandt andet værd at overveje i forhold til din økonomi. Men du skal huske, at du selv får noget ud af investeringen.