Sådan får du en flot havegang, terrasse eller gårdsplads

Måske har den gamle terrasse af fliser sat sig og buler nogle steder? Nogle af fliserne ligger skævt, og det ser slet ikke kønt ud længere. Eller måske er det tid til at få lagt fliser eller sten for første gang i havegangen eller i indkørslen. Ligegyldigt hvad der skal ske i din have, skal du sørge for at begynde det rigtige sted – med et plant og stabilt underlag. Og til det skal du bruge de rette materialer og maskiner.

Hvordan får du et plant og sikkert underlag?

Når der skal lægges fliser eller anden belægning som fx asfalt, fx i din indkørsel eller havegang, skal du altid starte med at fjerne det øverste lag af muld samt alle større sten og planter. Husk at få rødderne med. Og så stamper du jorden grundigt.

Derefter lægger du et lag af stabilgrus udover hele arealet. Stabilgrus er en særlig blanding af sand og sten, der er det perfekte underlag til bl.a. fliser.

Fremgangsmåde

Dit lag af stabilgrus skal være ca. 15 cm højt før du går i gang med at stampe det hårdt. Du skal huske at købe rigeligt stabilgrus, så laget ikke kommer under minimum 15 cm. Heldigvis kan stabilgrus købes i store sække på 1000 kg, som kan leveres lige til døren.

Det er meget vigtigt, at stabilgruset bliver stampet meget hårdt sammen, da det er det, der sikrer at din nye flisegang ikke synker ved regnskyl.

Når grus- og jordlaget skal stampes hårdt, kan du benytte en pladevibrator. Du kan leje pladevibratorer i de fleste større byggemarkeder, hvis ikke du har mod på at investere i din egen maskine.

Oven på laget af stabilgrus bør du også afslutte med at lægge et lag afretningssand (også kaldet brolæggersand), der er meget mere finkornet. Du skal regne med et afsluttende lag på 3-5 cm.

Hvor meget stabilgrus har du brug for?

Der er forskel på, hvor meget vægt din belægning skal holde til. Er du i gang med en gangsti, vil et lag på 10-15 cm være rigeligt, hvorimod en indkørsel, hvor du forventer bilkørsel skal have et meget tykkere lag – gerne helt op til 30 cm. Stabilgruset fungerer som et drænlag, som leder vand væk.

Det er et ærgerligt sted at spare, da et for tyndt lag stabilgrus ikke vil kunne modstå ligeså meget vand, og over tid vil der komme fordybninger i flisebelægningen. Hvis fliserne begynder at skride eller synke, vil mellemrummene også blive større og det vil være lettere for ukrudt at slå sig ned i sprækkerne.

Undgå ukrudt mellem fliserne

Hvis du vil være sikker på at undgå ukrudt kan du under dit lag af stabilgrus lægge en universaldug som vil forhindre ukrudt i at spire under din belægning. Det er svært helt at undgå ukrudt, da mange ukrudtsarter kan slå sig ned de utroligste steder, men hvis du sørger for at feje og holde dine fliser fri af jord, kommer du et godt stykke.