Sådan finder du det rette lån

Vi kan alle have behov for at låne penge. Typisk er det i forbindelse med et boligkøb, eller hvis bilen skal skiftes ud. Det kan dog også blot være i forbindelse med helt almindeligt forbrug, og her kan det være vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser. Det er nemlig langt fra gratis at låne, men gør du derimod dit hjemmearbejde ordentligt, kan du godt finde et billigt lån. Herunder får du gode råd og tips til, hvordan du finder det helt rette lån.

Hvor meget vil du låne?

Som noget af det første bør du gøre dig overvejelser omkring lånets størrelse. Skal du blot bruge et par tusinde kroner, eller har du brug for 20.000 – 30.000 kroner? Jo større lån, des længere løbetid er en god tommelfingerregel at følge. Omvendt bør du heller ikke afdrage for længe på et lån, hvis du har råd til at afdrage med et større månedligt beløb.

ÅOP-loftet sikrer dig et billigere lån

I juli 2020 trådte regeringens ÅOP-loft i kraft, og det har blandt andet betydet, at det er blevet væsentligt billigere at låne penge. ÅOP-loftet havde særligt fokus på de mange kviklån på markedet, der havde ÅOP’er på flere hundrede procent. Med det nye ÅOP-loft kan ingen långiver således have en ÅOP på mere end 35 %. Og det er noget, som kommer dig til gode, hvis du har brug for at låne penge. For nu kan du f.eks. benytte dig af den digitale lånbranches hurtige ansøgningsproces, men kun betale det samme som i banken.

Hvad skal lånet bruges til?

Skal du bruge penge til forbrug, eller skal du låne til en ny bil eller et hus? Store lån til bil eller bolig er oftest med sikkerhed i form af et pantebrev, og derfor er du sikret dig et væsentlig billigere lån med lave renteomkostninger. Dette skal du naturligvis have højde for, hvis du skal bruge penge til en brugt bil eller overvejer at købe en bolig. Det kan nemlig blive meget dyrt, hvis du vælger at købe en bil med et forbrugslån uden sikkerhed. Stilles der ikke krav om sikkerhed for lånet, er renten typisk også derefter.

Er du studerende?

Som studerende kan du ofte have behov for at låne et mindre beløb fra tid til anden. Det kan være i forbindelse med semesterstart, hvor du har brug for at dække de ekstra omkostninger i forbindelse med indkøb af dyre studiebøger. Når du er på SU og måske har lidt ekstra indkomst fra et studiejob, så er der sjældent råd til at spare op – her kan SU-lånet være en god mulighed for at få tingene til at hænge sammen. Med et SU-lån får du nogle gode lånevilkår med en lav rente, ligesom du også først skal indfri dit lån efter endt studietid. Men selvom der er gode lånevilkår som studerende, anbefaler vi dig, at du altid sparer så meget op som muligt, så du undgår at gældsætte dig unødvendigt.