Hvor benyttes røntgenteknologi?

Du har helt sikkert selv oplevet eller kender én, der har oplevet røntgenteknologien, også kaldet x-ray teknologi. Den er nemlig meget udbredt i vores samfund i dag. Teknologien bliver brugt i mange brancher til mange forskellige ting. Den bliver blandt andet brugte på sygehuset til at tage røntgenbilleder af vores krop – og så bliver det også brugt ved tandlægen til at tage billeder af vores tænder. Røntgenteknologien bliver dog også brugt i andre brancher end i den medicinske. Læs med her og bliv klogere på, hvad røntgenteknologi faktisk bruges til i dag.

 

Sikkerhed i lufthavnen

Røntgenteknologi er blevet brugt i lufthavne – og også andre steder, hvor sikkerhed er i højsædet – i mange år. Teknologien benyttes ved sikkerhedstjekket til at gennemlyse både håndbagage og baggage, som tjekkes ind ved skranken. Vi kender det nok mere som et irritationsmoment, men det er faktisk for vores egen sikkerheds skyld. Det er nemlig nødvendigt i forhold til at sørge for sikkerheden for en stor gruppe mennesker.

 

Sikkerhedsscanningen foregår således at håndbagagen bliver sendt igennem en maskine, som så – ved hjælp af røntgen – kan danne et billede af indholdet i håndbagagen. Dette billede vises på en skærm, så sikkerhedspersonalet kan se, hvad der i en taske for at sikre at skadelige eller ulovlige genstande kan fjernes. Det har til hensigt at sørge for at alle er i sikkerhed, så der ikke er nogen, der har våben eller lignende på sig.

 

Non-destructive testing

Røntgenteknologi bruges også til at måle og analysere på forskellige materialer, komponenter og systemer uden at beskadige eller ændret på det. Det kan med andre ord give et indblik i et materiale uden at det skal skilles ad eller på anden måde ændres på. Det er en metode, der kaldes non-destructive testing, som nemlig bruger røntgen til at stråle igennem forskellige materialer og målet det uden at påvirke det på nogen måde. Det gør det muligt at undersøge materialer, som normalt ellers ville skulle skilles ad for at sikre kvaliteten eller måske skal ødelægges for at blive undersøgt ordentligt, som for eksempel fødevarer.

 

Non-destructive testing bliver brugt i mange brancher til forskellige formål. Det bliver blandt andet brugt til at måle vandindholdet i træpiller, sikre kvaliteten af diverse fødevarer og udføre diverse integritetsprøver.

 

Du kan læse meget mere om røntgenteknologi hos Magnatek.